miercuri, 13 februarie 2008

Operele lui Paulo Coelho,geniul brazilian...




Paulo Coelho nu este numai unul dintre cei mai citiţi, ci şi unul dintre cei mai influenţi autori de astăzi. Sincer va spun, mi-au placut toate romanele lui,cel mai mult mi-a placut unsprezece minute si divolul si domnisoara Prym, penrtu ca e vorba in unsprezece min de o filozifie a vietii interesatan...sexul contra iubire, dorinta carnala contra pasiune,placere contra dragoste...si asta e un subiect interesant...ca iubirea de orice fel,intre oricine nu poate fi decat benefica atunci cand ea nu atinge dorinta carnala,placerea trupeasca...Apoi in diav si domn Prym se vorbeste despre patima omului, daca este rau sau nu ,daca ii sta in fire ,la baza sufletului sa fie bun sau rau..e destul de intereant...observati ca de multe ori autorul se leaga de religie, in sensul bun bineninteles si vorbeste mult de sfanta Maria..In apropape toate romanele,la inceput se gaseste "O Marie cea zamislita..." o rugaciune,frumos,dap... Romanele sale sunt scrise din propria sa viata si experienta autorului pe parcursul anilor ,asa cum a zis si Dostoievsky cea mai buna sursa de inspiratie este prorpia ta viata.. Apoi o parte proasta ar fi ca nu reuseste sa atraga cu nimic decat filozofie comuna, adica este filozofia vietii,dar este totodata comuna , nu ma atras cu nimic, deoarece stiam si intelegeam aceasta filozofie, iar penrtu mine nu a reprezentat ceva nou.Iar despre ultima sa carte , Vrajitoarea din Portobello ,cand vorbeste despre romani,romi , Transilvania mi s-a parut putin dezinformat ,in fine cartea nu ma atras cu nimic special...uneori ii lipseste absenta decorurilor in toate cartile sale si descrierea personajelor care creaza starea ambientala placuta ;astept sa citesc Valkariile avand in vederea ca a scriso cand facea parte din Societatae Alternativa care practiva magie neagra ,sunt curios ce scrie despre aceasta experienta.....iar acum o biografie:

Juriul Premiilor BAMBI 2001, la nmnarea celui mai prestigios premiu german.

Paulo Coelho, considerat de unii un alchimist al cuvintelor iar de alţii un fenomen al culturii de masă, este cel mai influent autor al acestui secol. Cititori din peste 150 de ţări, indiferent de credinţe sau culturi, au făcut din el un autor de referinţă al timpurilor noastre.

Cărţile lui, traduse n 67 de limbi, nu numai că s-au aflat n fruntea listelor de bestseller-uri, dar au devenit subiect de dezbateri sociale şi culturale. Ideile, filozofia şi subiectele tratate n cărţile lui reflectă aspiraţiile a milioane de cititori care şi caută calea n viaţă şi noi moduri de a nţelege lumea.

Paulo Coelho s-a născut n 1947 ntr-o familie din clasa de mijloc, fiul lui Pedro, inginer, şi al Lygiei, casnică.

La şapte ani a intrat la şcoala iezuită San Ignacio din Rio de Janeiro. Paulo a ajuns să deteste natura obligatorie a practicii religioase. Cu toate acestea, deşi nu-i plăcea să se roage şi să meargă la slujbe, existau şi compensaţii. ntre zidurile austere ale şcolii, Paulo şi-a descoperit adevărata vocaţie: să fie scriitor. A cştigat primul său premiu literar ntr-un concurs şcolar de poezie, iar sora lui, Sonia, şi aminteşte cum şi ea a cştigat un premiu pentru eseu prezentnd o lucrare pe care Paulo o aruncase n coşul de hrtii.

Părinţii lui aveau nsă cu totul alte planuri pentru viitorul fiului lor. Ei voiau ca el să devină inginer şi au ncercat să-i năbuşe dorinţele de a se consacra literaturii. Intransigenţa lor şi descoperirea Tropicului Cancerului a lui Henry Miller au trezit spiritul de rebeliune al lui Paulo şi el a nceput să nesocotească n mod curent regulile impuse de familie. Tatăl său a luat acest comportament drept un semn de boală mentală şi, cnd Paulo avea şaptesprezece ani, l-a internat de două ori ntr-un spital de psihiatrie, unde a suportat mai multe şedinţe de electroşocuri. La scurtă vreme după aceea, Paulo a intrat ntr-o trupă de teatru şi a nceput să lucreze şi ca ziarist. Pentru clasa mijlocie a vremii, teatrul era un focar de imoralitate. Speriaţi, părinţii lui au hotărt să-şi ncalce promisiunea de a nu-l mai trimite la spital şi l-au internat pentru a treia oară. Cnd a ieşit, Paulo era şi mai pierdut şi mai nchis n lumea lui. n disperare de cauză, familia a chemat un alt medic, care a spus: Paulo nu e nebun şi nu are ce căuta ntr-un spital de boli mentale. Pur şi simplu trebuie să nveţe să nfrunte viaţa. La treizeci de ani după această experienţă, Paulo Coelho a scris Veronika se hotărăşte să moară.

După cum ne spune chiar el: Veronika se hotărăşte să moară a fost publicată n Brazilia n 1998. n septembrie primisem deja peste 1200 de e-mailuri şi scrisori care descriau experienţe similare. n octombrie, unele dintre subiectele discutate n carte depresia, accesele de panică, sinuciderea au fost dezbătute ntr-o conferinţă care a ajuns să aibă repercusiuni la nivel naţional. n anul următor, pe 22 ianuarie, senatorul Eduardo Suplicy a citit cteva pasaje din cartea mea la o sesiune n plen şi a reuşit să obţină aprobarea pentru o lege care era mpotmolită n Congresul Brazilian de zece ani o lege care interzicea spitalizarea arbitrară.

După această perioadă, Paulo s-a ntors la studii şi părea că avea să urmeze n sfrşit calea pe care i-o pregătiseră părinţii. După scurtă vreme nsă, el a renunţat şi s-a ntors la teatru. Era n anii 60, iar mişcarea hippie era n plină explozie pe scena internaţională. Aceste noi tendinţe au prins rădăcini pnă şi n Brazilia, condusă la vremea aceea de un regim militar represiv. Paulo purta părul lung şi şi făcea un punct de onoare din a nu avea niciodată buletinul la el; un timp a luat droguri, vrnd să trăiască din plin experienţa hippie. Pasiunea pentru scris l-a făcut să nfiinţeze o revistă, din care nu s-au publicat dect două numere.

Cam pe atunci, muzicianul şi compozitorul Raul Seixas l-a invitat pe Paulo să scrie cuvintele pentru cntecele sale. Cel de-al doilea disc al lor a fost un succes uriaş şi s-a vndut n peste 500 000 de exemplare. Era prima dată cnd Paulo cştiga o sumă mare de bani. Parteneriatul lor a continuat pnă n 1976. Paulo a scris peste şaizeci de cntece cu Raul Seixas, şi mpreună au revoluţionat scena rockului brazilian.

n 1973, Paulo şi Raul au intrat n Societatea Alternativă, o organizaţie care se opunea ideologiei capitaliste, apăra dreptul individului de a face ce vrea şi de asemenea practica magia neagră. Mai trziu a descris aceste experienţe in Valkiriile (1992). in această perioadă, au nceput să publice Kring-ha, o serie de benzi desenate, n care pledau pentru mai multă libertate. Dictatura le-a considerat subversive, iar Paulo şi Raul au fost arestaţi şi nchişi. Raul a fost eliberat după puţin timp, dar Paulo a fost reţinut mai mult, pentru că el era considerat creierul din spatele benzilor desenate. Problemele lui nu s-au sfrşit nsă aici; la două zile după eliberare, a fost luat de pe stradă şi dus la un centru militar de tortură, unde a rămas mai multe zile. După spusele lui, a scăpat de la moarte numai pentru că le-a spus că era nebun şi că deja fusese internat de trei ori n spitale de boli mentale. A nceput să se automutileze cnd răpitorii săi se aflau n ncăpere şi, n cele din urmă, au renunţat să-l mai tortureze şi i-au dat drumul.

Această experienţă l-a marcat profund. La douăzeci şi şase de ani, Paulo a decis că avusese destulă experienţă de viaţă şi că voia să fie normal. Şi-a luat o slujbă la o companie discografică, Polygram, unde a cunoscut-o pe femeia care mai trziu avea să-i devină soţie.

n 1977, s-au mutat la Londra. Paulo şi-a cumpărat o maşină de scris şi a nceput să scrie, fără mare succes. n anul următor s-a ntors n Brazilia, unde a lucrat ca director pentru o altă companie discografică, CBS. A durat doar trei luni, după care s-a despărţit de soţie şi şi-a abandonat slujba.

n 1979 s-a ntlnit cu o veche prietenă, Christina Oiticica, cu care avea să se căsătorească mai trziu şi cu care trăieşte şi n prezent.

Cuplul a plecat n Europa, unde a vizitat mai multe ţări. n Germania au fost la lagărul de concentrare de la Dachau. Acolo, Paulo a avut o viziune n care i apărea un bărbat. Două luni mai trziu, el l-a ntlnit pe acest bărbat ntr-o cafenea din Amsterdam şi a stat ndelung de vorbă cu el, schimbnd păreri şi experienţe. Bărbatul, a cărui identitate Paulo n-a dezvăluit-o niciodată, i-a sugerat să se ntoarcă la catolicism. Paulo a nceput să studieze limbajul simbolic al Creştinismului. I-a mai sugerat să meargă pe drumul spre Santiago (un traseu de pelerinaj ntre Franţa şi Spania).

n 1987, la un an după ce a ncheiat acest pelerinaj, Paulo a scris prima sa carte, Pelerinajul (Jurnalul unui mag). Cartea descrie experienţele sale din timpul pelerinajului şi descoperirea că extraordinarul apare n viaţa oamenilor obişnuiţi. A fost publicată de o mică editură braziliană şi, deşi a avut parte de foarte puţine recenzii, s-a vndut destul de bine.

n 1988, Paulo a mai scris o carte, foarte diferită: Alchimistul. Era o carte plină de simboluri, o metaforă a vieţii, care reflecta cei unsprezece ani pe care i petrecuse studiind alchimia. Prima ediţie s-a vndut n numai 900 de exemplare, iar editura a hotărt să n-o reediteze. Paulo nu a renunţat să-şi urmărească visul. A mai căpătat o şansă: a găsit o editură mai mare, Rocco, interesată de opera lui. n 1990, a publicat Brida, n care scria despre darul pe care cu toţii l purtăm n noi nşine. Publicarea acestei cărţi care, de această dată, s-a bucurat de multă atenţie din partea presei, a propulsat Alchimistul şi Pelerinajul n fruntea listelor de bestseller-uri. Alchimistul a ajuns să se vndă n mai multe exemplare dect orice carte din istoria Braziliei, ba chiar a ajuns n Guiness Book of Records. n 2002, revista literară portugheză Jornal de Letras, marea autoritate n materie de literatură şi de piaţă literară portugheză, a declarat că Alchimistul se vnduse ntr-un tiraj mai mare dect orice altă carte scrisă n portugheză din ntreaga istorie a limbii.

n mai 1993, HarperCollins a publicat Alchimistul n 50 000 de exemplare, cel mai mare tiraj iniţial al unei cărţi braziliene n Statele Unite. La lansare, directorul executiv al editurii HarperCollins, John Loudon, a spus: A fost ca atunci cnd te trezeşti n zori şi vezi soarele răsărind n timp ce restul lumii mai doarme ncă. Să vedeţi cnd s-or trezi toţi ceilalţi şi or da cu ochii de asta. Paulo a fost covrşit de entuziasmul celor de la HarperCollins pentru carte. Este un moment foarte special pentru mine, a mărturisit el. Editorul său a ncheiat lansarea cu cuvintele: Sper că publicarea cărţii va fi la fel de lungă, interesantă şi plină de succese ca şi povestea lui latino-americană.

Zece ani mai trziu, n 2002, John Loudon i scria lui Paulo: Alchimistul a devenit una dintre cele mai importante cărţi din istoria recentă a companiei noastre. Sntem att de mndri de carte şi de succesul ei! Povestea succesului pe care l-a avut la noi reflectă povesta cărţii! HarperCollins a organizat o campanie ambiţioasă pentru cea de-a zecea aniversare a publicării, care a inclus o versiune populară internaţională, care să se vndă n ntreaga lume armatei crescnde de fani.

Julia Roberts a spus: E ca o muzică, zău, felul lui de a scrie e att de frumos! E un dar pe care l invidiez mai presus de oricare altele. [n Paulo Coelho: The Alchemist of Words (Alchimistul cuvintelor), Discovery Networks/Polo de Imagem (documentar).] Madonna a declarat ntr-un interviu dat revistei germane Sontag Aktuell: Alchimistul este o carte minunată despre magie, vise şi comorile pe care le căutăm n altă parte şi apoi le găsim pe pragul propriei case.

Succesul Alchimistului n Statele Unite a marcat nceputul carierei lui internaţionale. Mai mulţi producători hollywoodieni s-au arătat imediat interesaţi de drepturile pentru film, care au fost obţinute n 1993 de Warner Brothers.

nainte de publicarea n Statele Unite, Alchimistul fusese publicat de mici edituri din Spania şi Portugalia. n Spania, cartea a ajuns pe listele de bestselleruri abia n 1995. Şapte ani mai trziu, Asociaţia Editorilor Spanioli scria că Alchimistul (Editorial Planeta) fusese cea mai vndută carte din Spania n 2001. Pe de altă parte, editura spaniolă a pregătit o relansare fără precedent a operelor lui complete pentru anul 2002. Paulo Coelho este autorul cel mai bine vndut din Portugalia (Editorial Pergaminho), cu peste un milion de exemplare vndute.

n 1993, Mnica Antunes, care colaborează cu Paulo din 1989, după ce i-a citit primele două cărţi, a fondat n Barcelona agenţia literară Sant Jordi Asociados mpreună cu Carlos Eduardo Rangel, cu misiunea de a vinde drepturile pentru operele lui Paulo Coelho. n luna mai a acelui an, după publicarea Alchimistului n Statele Unite, Mnica a oferit titlul mai multor edituri din lume. Prima editură care a cumpărat drepturile a fost Ex Libris din Norvegia. Directorul ei, yvind Hagen, i scria Mnicăi: Cartea are un impact puternic şi continuu asupra mea. Cteva zile mai trziu, nou nfiinţata editură franceză Anne Carrire Editions i răspunde Mnicăi: Este o carte minunată şi vom face tot ce ne stă n puteri s-o transformăm ntr-un bestseller n Franţa.

n septembrie 1993, Alchimistul ajunge n fruntea listei de bestseller-uri din Australia. Sidney Morning Herald declara: E cartea anului. O operă ncntătoare, de o infinită frumuseţe filozofică.

n aprilie 1994, Alchimistul a fost lansat n Franţa (Anne Carrire Editions). S-a bucurat de nişte recenzii excelente şi cititorii au fost entuziasmaţi de carte, care şi-a nceput urcarea n listele de bestseller-uri. Cu două zile nainte de Crăciun, Anne Carrire i scria Mnicăi: Ca dar de Crăciun, vă trimit listele de bestseller-uri din Franţa. Sntem pe locul nti! Alchimistul ajunsese n poziţia 1 pe toate listele din Franţa, unde a rămas cinci ani la rnd. După succesul său fenomenal n Franţa, cărţile lui Paulo au lăsat n urmă lumea pur literară, devenind un fenomen european care s-a extins n ntreaga lume.

De atunci, absolut toate cele şase romane ale lui Paulo Coelho traduse n franceză pnă acum au ajuns pe locul nti pe listele de bestseller-uri, rămnnd acolo luni de zile. Ba chiar a avut trei titluri n primele zece n acelaşi timp.

La rul Piedra am şezut şi am plns, publicat n Brazilia de Rocco n 1994, i-a confirmat statutul internaţional. n această carte, Paulo şi analiza latura feminină.

n 1995, Alchimistul a fost publicat n Italia (Bompiani), ajungnd imediat n fruntea listelor de bestseller-uri. n anul următor Paulo a primit două premii italiene prestigioase, Premiul penttru carte Super Grinzane Cavour şi Premiul internaţional Flaiano.

n 1996, Editorial Objetiva a cumpărat drepturile cărţii Al cincilea munte, plătind un avans de un milion de dolari, cel mai mare plătit vreodată pentru un autor brazilian. n acelaşi an, Paulo a fost făcut Chevalier des Arts et des Lettres, iar Philippe Douste-Blazy, ministrul francez al Culturii, a spus: Aţi devenit alchimist pentru milioane de cititori. Cărţile dumneavoastră snt benefice, pentru că ne stimulează capacitatea de a visa, dorinţa de a căuta. n 1996, Paulo a fost numit şi consilier special n programul UNESCO Convergenţe spirituale şi dialoguri interculturale.

n acelaşi an, Alchimistul a fost publicat n Germania (Diogenes). Ediţia hardcover a bătut toate recordurile n 2002, după ce a rămas peste 306 săptămni pe lista de bestseller-uri din Der Spiegel.

La Trgul de Carte de la Frankfurt din 1997, editorii lui, alături de Diogenes şi Sant Jordi, au organizat o recepţie pentru a-l sărbători pe Paulo şi pentru a anunţa lansarea internaţională simultană a cărţii Al cincilea munte. Aceasta a avut loc n martie 1998, n cadrul unui mare eveniment la Paris. Paulo s-a bucurat de un succes imens la Salon du Livre, unde a petrecut peste şapte ore dnd autografe. Editorul său francez, Anne Carrire, a organizat o cină n onoarea lui la Muzeul Louvre, la care au participat sute de celebrităţi şi de jurnalişti.

n 1997, Paulo a publicat remarcabila sa carte Manualul războinicului luminii, o colecţie de reflecţii filozofice menite să ne ajute să descoperim războinicul luminii n fiecare dintre noi. Cartea a devenit un punct de referinţă pentru milioane de cititori. A fost publicată pentru prima dată n Italia (Bompiani), unde a avut un succes de vnzări spectaculos.


n septembrie, n Italia (Bompiani), Portugalia (Pergaminho) şi Brazilia (Objetiva) s-a publicat simultan Diavolul şi domnişoara Prym. n acelaşi moment cu lansarea, Paulo, n casa lui din Rio de Janeiro, a dat zeci de interviuri pentru mass-media din ntreaga lume. A fost făcută publică pentru prima dată existenţa Institutului Paulo Coelho; nfiinţat n 1996 de către Paulo Coelho şi soţia lui, Christina Oiticica, el oferă sprijin şi oportunităţi brazilienilor defavorizaţi, n special copiilor şi bătrnilor.

Romanul Unsprezece minute este povestea Mariei, o fată dintr-un sat brazilian, ale cărei prime intilniri inocente cu dragostea o lasă cu inima frintă. La o virstă fragedă, ea se convinge că nu va găsi niciodată dragostea adevărată, crezind in schimb că dragostea este un lucru cumplit care te face să suferi..." O intalnire intimplătoare in Rio de Janeiro o face să plece la Geneva, unde visează să găsească faimă şi bogăţie, dar sfirşeşte in stradă, ca prostituată. in Geneva, Maria se indepărtează tot mai mult de dragoste, devenind tot mai fascinată de sex. in cele din urmă, concepţia ei lipsită de speranţă despre dragoste este pusă la incercare cind cunoaşte un tinăr şi chipeş pictor. in această odisee a descoperirii de sine, Maria are de ales intre a urma o cale a intunericului - plăcerea sexuală de dragul plăcerii sexuale - sau a risca totul pentru a-şi găsi "lumina lăuntrică" şi posibilitatea sexului sacru, a sexului in contextul dragostei. in acest palpitant şi indrăzneţ nou roman, Paulo Coelho analizează cu sensibilitate natura spirituală a sexului şi a dragostei şi ne invită să ne confruntăm cu propriile prejudecăţi, cu propriii demoni, să ne aflăm propria "lumină lăuntrică".

Zahir este povestea unui scriitor care descopera ca, avand totul, e posibil sa nu-ti mai ramana nimic. Protagonistul cartii este un romancier rasfatat de soarta si de public. Traieste in inima Parisului, sub lumina reflectoarelor. Dar Esther, sotia lui, ziarista si corespondenta de razboi, dispare intr-o fosta republica sovietica. Rapire? Asasinat? Nimic din toate acestea, ci o criza existentiala, din care Esther incearca sa iasa in compania unui prieten misterios si mult mai tanar.

Vrajitoarea din Portobello

S-a nascut in Romania si nu avea nici un nume. In Beirut, parintii adoptivi ii spun Sherine. Apoi primeste numele zeitei intelepciunii, Atena. Calatoreste in toata lumea, cautandu-se pe sine, si afla mult mai mult decat sperase -- afla adevarul despre lumea in care traieste. Si devine Vrajitoarea din Portobello.

Noul roman semnat Paulo Coelho spune povestea acestei fascinante tinere din Transilvania care ajunge sa schimbe viata celor care au intalnit-o, iar marturiile lor contureaza un destin de exceptie:

Era maestra mea, avea datoria de a-mi transmite misterele sacre, de a trezi energia necunoscuta care zace inauntrul fiecaruia dintre noi. (Andrea McCain, actrita)

Marea problema a Atenei a fost ca era o femeie a secolului XXII nascuta in secolul XXI si nu s-a ferit sa o arate. Cu ce pret? A platit din plin pentru asta. (Deidre O'Neil, cunoscuta ca Edda)

Nimeni nu-si incredinteaza visurile in mainile celor care le pot distruge. Nimeni, cu exceptia Atenei. (Heron Ryan, ziarist)

Paulo a acordat nenumărate interviuri pentru diferite publicaţii de nivelul The New York Times (SUA), El Pas (Spania), Der Spiegel (Germania), Le Monde şi Express (Franţa), Corriere della Sera si La Reppublica (Italia), şi multe altele.

Niciun comentariu: